Het is de vakantieperiode. Grote kans dat jullie al op vakantie zijn geweest, maar wellicht staat de vakantie nog voor jullie op de planning. Hoe dan ook op vakantie gaan met iemand met autisme (de ASS'er) is gewoon anders. Zo weet ik dat voor een grote groep ASS'ers de vakantieperiode vreselijk is. De normale routine is er niet, de mensen met wie ze normaal omgaan zijn er niet, er zijn andere mensen en de stress van op vakantie gaan is vaak veel erger voor hen dan voor de neurotypische mensen (die zonder autisme). Waar gaan we heen, wat gebeurt daar, hebben ze daar wel hetzelfde brood als thuis en kan ik daar wel zoals altijd mijn tv programma's zien? Je zou denken waar maken ze zich druk om? Maar het feit is nu eenmaal dat ze zich daar druk om maken.

Hoewel ik toch ook vaak genoeg neurotypische mensen heb gezien die voordat ze ook maar op vakantie waren, volledig in de stress waren door het plannen en inpakken... maar dat terzijde.

Voorbereiding
Bij ons thuis is de vakantie op zich niet een probleem. Okay, de routine is anders, maar het is de vakantieroutine. Dat zeggende is mij wel opgevallen dat onze vakanties eigenlijk al jaren hetzelfde gaan. Wij gaan elk jaar ergens anders heen maar in de basis is het hetzelfde:
Eind van het jaar bepalen we onze bestemming (land en regio), we gaan altijd 2 weken weg, we gaan altijd in juni weg (soms begin juni, soms halverwege en soms de laatste 2 weken, maar eigenlijk altijd in juni), we zitten altijd in 2 verschillende vakantiehuisjes. En sinds we naar Zweden gaan op vakantie, verblijven we op de heen- en terugweg altijd bij onze vrienden in Denemarken.

"...jemig kan die man van jou dat niet een keertje doen..."

De planning neem ik op mij. Daarmee bedoel ik dat ik op zoek ga naar de huisjes. Per regio zorg ik dat ik 2 of 3 huisjes heb waar we uit kunnen kiezen. Ik doe dus eigenlijk de voorselectie zodat de keuze redelijk gemakkelijk kan zijn. Van te voren kijk ik dan ook al wat er in de regio te doen is, zodat we al een idee hebben hoe we de weken voor wat betreft activiteiten kunnen inrichten. Dan bespreken we dat samen en wordt er een beslissing gemaakt.

Nou kun je zeggen "jemig kan die man van jou dat niet een keertje doen, moet jij dat nou altijd regelen..." Dan is mijn antwoord: ja dat moet ik altijd regelen. En ik zal uitleggen waarom: anders komen we namelijk nergens of het duurt zo lang voordat de keuze wordt gemaakt dat de huisjes al verhuurd zijn.

Keuzes maken
Dat heeft allemaal met die keuzes maken te maken. Bij ons thuis ben ik over het algemeen degene die de keuze maakt, of in ieder geval zoals gezegd de voorselectie maakt zodat de keuze beperkt is. Want wanneer er zoveel is om uit te kiezen kunnen mensen op het autisme spectrum nogal eens verloren gaan in al die informatie. Daar waar wij neurotypische mensen voor onszelf duidelijk kunnen maken wat we willen en wat er nodig is, gebeurt het vaak bij de autist dat zij met alles rekening gaan houden en dus niet tot een keuze kunnen komen. Want als... dan dat... En als... dan dat...
Zo kunnen ze rondjes blijven draaien in hun gedachten en komen ze er simpelweg niet uit. Maar wanneer de keuze beperkt is, lukt het over het algemeen wel om die keuze te maken.
Vandaar dat ik de voorselectie doe. Samen bepalen we het land en de regio, dan selecteer ik de periode, de huisjes en een voorstel van activiteiten. Geen stress, voor mij niet en voor hem niet.

Op vakantie
De vakantieperiode is bij ons thuis iets waar wij beiden altijd heel erg naar uit kijken en wat geen extra stress oplevert. Wij gaan dan in onze vakantiestructuur. Voor ons betekent dat: nieuwe dingen zien, cultuur en natuur bezoeken, tijd samen doorbrengen, gesmeerde boterhammen mee voor de lunch, genieten van FIKA (lees hier waar dat voor staat: https://gewoonzweeds.wordpress.com/2014/04/03/fika-kafferast-kaffebjudning/), 's avonds gezellig bordspelletjes spelen. Het klinkt heel kneuterig maar het is de vakantiestructuur die voor ons beide rust brengt.

"...kijk dan naar wat jullie nodig hebben om ook daadwerkelijk tot rust te komen."

En daar gaat het hier om, geen stress maar rust! Niet alleen voor diegene met autisme maar ook voor de partner, ouders, verdere vrienden of familie. Vakantie is een zeer belangrijk moment in een jaar om de rust te pakken die jij als persoon nodig hebt. Wanneer je dan dus een vakantie organiseert, kijk dan naar wat jullie nodig hebben om ook daadwerkelijk tot rust te komen. Welke structuur gaat voor jullie beiden werken. En het zou dus ook zo maar kunnen zijn dat het op vakantie gaan (weg uit de vertrouwde structuur) voor jouw ASS'er helemaal niet fijn is, hem/haar heel veel stress oplevert en dat het beste voor hem/haar is om thuis te blijven.


Kies ook voor jezelf
Dan is het wel belangrijk om voor jezelf te bepalen wat jij nodig hebt om toch dat vakantie gevoel te krijgen. Die rust te kunnen pakken die ook jij zo nodig hebt. Want ook voor jou is het van belang dat jij je batterij weer kan opladen, zodat je na de vakantie er ook weer volledig kan zijn voor jouw ASS'er. Kies daarin echt voor jezelf, kijk naar waar jij blij van wordt, waar jij energie van krijgt. En als dit bijvoorbeeld even een dagje weg is, weg van jouw ASS'er, voel je dan zeker niet bezwaard om dat te doen. Nogmaals, dat jij jouw rust krijgt is alleen maar in het belang van jouw ASS'er. Je kunt er daarna namelijk weer volledig voor hen zijn.

Ik hoop dat je een fijne vakantie hebt gehad, of dat je die nog tegoed hebt!p.s.
Merk jij dat je het lastig vind om voor jezelf te kiezen, jezelf op nr. 1 te zetten? Maar je wilt dit wel graag? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend, gratis, gesprek om te kijken wat ik daarin voor jou kan betekenen.[eigen foto]
Samen leven met autisme - deel 2: Op vakantie
Met warme groet,

Astrid


_____________________

> Eerdere blogs