Het is de periode tussen kerst en oud en nieuw. We zijn op bezoek bij onze vrienden in Denemarken. Super gezellig altijd, maar ook druk. Waar wij met z’n tweetjes zijn, hebben onze vrienden een gezin van vijf. Wat betekent dat we met zeven personen in een huis zijn. Oh en het vriendje van de oudste en een tante met haar hondje zijn er ook. Negen personen dus, gezellige drukte.
Maar dat weten we. Daar stellen we ons op in wanneer we bij hen zijn.

We zijn kind aan huis bij onze vrienden. Dus we kunnen onze eigen gang gaan. We doen dingen samen, maar we gaan ook met z’n tweetjes op pad. En ook hier op vakantie maken we allerlei afwegingen. Op zondag  met iedereen naar een lichtjesfestival geweest met, je raadt het al, allemaal lichtjes. Maar ook live muziek en veel mensen en kinderen. Een middag en avond vol met prikkels dus. Wat betekent dat we op de maandag erna thuis blijven en het rustig aan doen. Manlief heeft tenslotte zo nu en dan wat puzzeltijd nodig zoals we dat noemen. Bijkomen van de prikkels van het festival.


Wat is puzzeltijd
Die puzzeltijd heb je mij wellicht al eerder horen noemen. Dit is een bekend begrip binnen de wereld van autisme. Zoals je ondertussen wellicht al weet, heeft autisme te maken met informatieverwerking*. Wanneer iemand op het autisme spectrum zit betekent dit dat de manier waarop informatie verwerkt wordt anders is dan bij mensen die niet op het spectrum zitten. Prikkels komen sneller en harder binnen, betekenis van sociale situaties zijn niet altijd direct duidelijk. De hersenen zijn harder aan het werk om alles te verwerken. Wat er voor kan zorgen dat ze overbelast raken. Op dat moment hebben ze puzzeltijd nodig. Tijd om de binnengekomen informatie rustig te verwerken.

Bij ons thuis is er aan het einde van een werkdag in Utrecht altijd puzzeltijd nodig. Op zo’n dag zijn er twee treinreizen gemaakt tussen Meppel en Utrecht, is er 7 uur gewerkt op een hoofdkantoor waar vele andere mensen werken. Waar gewerkt wordt in de bekende werktuinen en waar op dit moment ook nog een verbouwing gaande is.
Dus wanneer hij thuiskomt, zegt hij gedag en loopt door naar buiten. Daar gaat zit hij onder de overkapping met e-smoker en zijn telefoon. Dat is zijn puzzeltijd. Even alleen buiten, bijkomen van de reis en de dag. Bijkomen door nieuws te lezen. Dat brengt zijn brein tot rust. Puzzeltijd.


Goed voor iedereen
[foto: geralt-puzzel, van Geralt via Pixabay]
Puzzeltijd, we hebben het allemaal nodig
 
[Eigen foto]
Terug naar Denemarken, met het huis vol mensen en waar we de vorige dag naar een lichtjesfestival zijn geweest. Waar ik merk dat ik zelf ook behoefte heb aan wat rust, aan puzzeltijd.

En zo gek is dat niet, want we hebben allemaal wel momenten van reflectie nodig. Dat moment dat je even helemaal voor jezelf hebt, geen verplichting, geen druk, geen stress. Rust in hoofd en lichaam. Ik koos er op dat moment voor om mij even terug te trekken in onze slaapkamer om een aflevering van Virgin River op Netflix te kijken. Alleen, met de deur dicht en met mijn headset op. De drukte van buiten afsluitend.

Als partner van merk ik dat ik veel bezig ben met het in de gaten houden van hoe de ander zich voelt. Opletten dat de overprikkeling niet te veel wordt, agenda beheren, rekening houden met wanneer we het huishouden kunnen doen, zorgen voor puzzeltijd en ga zo maar door. Bezig zijn met de ander, waardoor ik soms vergeet ook aan mijzelf te denken. Wat er dus voor kan zorgen dat mijn eigen brein en lichaam in de stress komt. Dus die puzzeltijd is net zo belangrijk voor mij als partner van.

Wat is mijn puzzeltijd dan? Zelf mediteer ik graag. En dan is het echt niet nodig om een half uur in de lotus houding op een kussen te zitten. Ik kan heel goed ergens tien minuten nemen waarbij ik op de bank zit. Of zelfs meerdere keren op de dag even drie minuten pakken. Kleine rust momenten inbouwen is heel belangrijk. Mediteren gaat er namelijk om dat je even tot stilstand komt, je focus legt op je ademhaling en waarbij je bij jezelf navraagt ‘hoe gaat het nu?’ en dat je je gedachten even loslaat. Daarnaast is naar buiten gaan en een stuk lopen een hele goede manier om ‘even te puzzelen’. Ook pak ik regelmatig mijn kleurboek en kleurstiften om even tot rust te komen. En dan is er ook nog dat moment waarop ik pilates volg. Heerlijk de focus op lichaam en geest.


Neem jij ook puzzeltijd?
Hoe zit het eigenlijk met jou? Weet jij wanneer het tijd voor jou is om even die puzzeltijd te nemen? En weet je dan wat jij nodig hebt om te zorgen dat lichaam en geest even tot rust komen, om je energie weer op te laden?
Neem jij die tijd voor jezelf zodat je daarna er ook weer voor die ander kunt zijn? Je geeft de ander altijd de tijd en mogelijkheid om die puzzeltijd te nemen. Gun jij jezelf die tijd ook?

Het is januari, een nieuw jaar is weer begonnen. Een jaar waarin je wellicht voor jezelf goede voornemens hebt gesteld. Zit daar ook die puzzeltijd voor jezelf bij?

Helder krijgen wat jij nodig hebt om tot puzzeltijd te komen? Ik kan je daar bij ondersteunen.
Meer weten? Neem gerust eens contact op. Aan een eerste afspraak zijn geen kosten verbonden.

Stuur mij een bericht via contact@apcoachingtraining.nl of bel mij op 06-51370339*meer lezen over autisme kijk op website voor eerdere artikelen over dit onderwerp.Met warme groet,

Astrid_____________________

> Eerdere blogs