We hebben allemaal de beelden gezien op tv: de jongeren die in groepjes lekker buiten in het park zitten met een houding van “ons raakt het niet”. Met daartegenover de mensen in de zorg die volledig in beschermende kleding heel hard aan het werk zijn met een houding van “dit hoort bij mijn taak, ik moet dit doen.”

In een tijd van crisis komt de oermens in ons naar boven. In tijd van crisis laten we zien wie we echt zijn. We tonen ons gedrag onder stress, maar we laten ook meer dan ooit onze sterke kanten zien. Zo ook tijdens deze coronacrisis. Er worden regels opgelegd. De ene persoon kan daar heel goed mee omgaan en de ander vindt dit vreselijk. Ook hebben we allemaal een mening over de persoon die de regels wel volgt of over de persoon die de regels niet volgt. Dit alles is terug te vinden in ons persoonlijkheidsprofiel, ook wel gedragsvoorkeuren profiel genoemd. 

Als coach maak ik veel gebruik van het persoonlijkheidsprofiel, of ook wel gedragsvoorkeuren profiel genoemd. Tijdens deze crisis komen de profielen meer dan ooit naar voren. Super interessant. Daarom schrijf ik er nu ook over. Omdat ik graag met je wilt delen wat ik zie. En ik ben benieuwd of je na het lezen de gedragsvoorkeuren gaat herkennen bij jezelf en bij de ander. Laat het mij gerust weten.


DISC
Goed. Het profiel, product, heet dus DISC. De letters staan voor de vier basis persoonlijkheidsprofielen die wij allemaal in ons hebben. Aan de letters zijn kleuren gekoppeld: D = Rood, I = Geel, S = Groen, C = Blauw.

Ieder persoon heeft alle vier de basis profielen in zich waarbij het ene profiel er meer uitspringt dan het andere. Je kunt zeggen dat 80% van de mensen een combinatie heeft van twee profielen, 10% heeft één profiel en 10% heeft een combinatie van drie profielen. In totaal zijn er twintig profielen.* Voor nu geef ik je een inzicht in de vier basis profielen.


Dominant - Rood
Je kent hem** wel, die ondernemer die meteen zijn bedrijfsproces ombouwt om desinfecterende gel te gaan maken. Hij neemt de controle terug over de situatie en gaat voor het resultaat.
Of die leidinggevende die meteen een TEAMS groep aanmaakt voor zijn afdeling zodat ze kunnen blijven overleggen, zodat hij de acties kan blijven uitzetten en de resultaten kunnen worden teruggekoppeld. Business as usual!

Deze crisis daagt de man met dit profiel juist uit om nog meer voor resultaten te gaan. Daarbij kan het wel gebeuren dat hij minder rekening houdt met de ander, dat hij juist heel veel in een keer wil bereiken en daarbij belangrijke details over het hoofd ziet. Het kan dan heel goed zijn als collega, klant of medewerker hem daar op attenderen, hem even stil te laten staan en samen de mogelijke voors en tegens af te wegen.

Tijdens de persconferentie van premier Rutte is de man met dit profiel alleen geïnteresseerd in de hoofdzaken: wat zijn de maatregelen en hoe lang duren ze, waar heb ik recht op. Alle uitleg eromheen is niet interessant. De persconferentie zou dus in principe in een kwartier kunnen. Verhaal vertellen en door.


Invloed - Geel
De crisis overkwam ons allemaal een beetje. We moeten doen aan social distancing waardoor er letterlijk afstand ontstaat. We zien elkaar veel minder, het contact is anders, we mogen niet meer bij de ouderen op bezoek in de zorginstellingen. Daarnaast staan bedrijven stil. Denk aan de bloemenveiling in Aalsmeer. Duizenden bloemen gaan verloren.

En dan heb je daar een artiest als Ali B die dan direct in contact treedt met de bloemenveiling, wat collega artiesten en bekende Nederlanders optrommelt om die bloemen bij de verzorgingstehuizen te bezorgen. Daarbij is dan wel een cameraploeg om dat te laten zien, om daarmee andere mensen te inspireren om ook dit soort acties op te zetten. Deze crisis daagt de man in dit profiel namelijk juist uit om de mensen bij elkaar te brengen.

Je kent vast ook wel die collega die tijdens de TEAMS meeting of als eerste aanwezig is en iedereen enthousiast begroet of als laatste met veel bombarie binnenkomt in het videogesprek en dan roept: “Nou jongens we gaan lekker met elkaar aan de slag, ik heb wel een paar ideeën wat we kunnen gaan doen.” Het is dan fijn dat er iemand in het team zit die dat wat hij roept daadwerkelijk kan omzetten in acties en daar een planning op kan maken. Anders blijft het namelijk alleen bij roepen.

Tijdens de persconferentie van premier Rutte vindt de man met dit profiel het wat lastig om te horen wat er allemaal niet kan. Hij focust zich meer op wat er nog wel kan, heeft daar al allerlei plannetjes voor bedacht en weet ook hoe hij daar dan een rol in kan spelen.


Stabiele - Groen
Ik zie dit profiel erg terug in de mensen die in de zorg werken, die even schrokken van het werk wat op ze afkwam maar op het moment dat er nieuwe protocollen waren, ze met volle kracht doorgingen. Ze hebben een taak en daar gaan ze voor. De zorgtaak. Uren werken en daarbij zichzelf vergeten. Maar het applaus wat ze van de mensen in het land kregen als waardering voor hun werk, dat deed hen zeker heel goed.

Maar het is ook die collega die echt heel erg moest wennen aan de situatie van thuiswerken en het daardoor even moeilijk vond om zich te kunnen richten op zijn taken. Maar zodra de structuur weer wat duidelijk werd, kon hij weer volop aan het werk. Deze crisis daagt de collega met dit profiel uit om op veranderingen te reageren en om met nieuwe dingen te beginnen. Het is die collega waar je altijd bij terecht kan om je hart te luchten. Dat is heel fijn, zeker in deze periode. Maar vergeet dan ook niet even te vragen hoe het met hem gaat en of jij ergens mee kan helpen. Je collega zal namelijk niet zo snel zelf aangeven dat hij hulp nodig heeft en hij is geneigd teveel taken op zich te nemen. Wellicht is er iets wat op zijn bord aan taken ligt die jij kunt overnemen.

Tijdens de persconferentie van premier Rutte vindt de man met dit profiel het fijn eerst de nieuwe regels te horen, met daarna wat uitleg. Maar vooral de persoonlijke toon van Rutte zal hem aanspreken. En hij zal voor de collega’s die het niet hebben kunnen volgen een samenvatting maken en het met hen delen.


Consciëntieus - Blauw
In dit profiel herken ik heel erg bij Diederik Jekel. Wanneer je RTL Boulevard kijkt dan komt hij op dit moment bijna elke dag in beeld. Hij is wetenschapper en beantwoordt alle vragen rondom het coronavirus. Zijn vaste opmerking aan het einde van zijn antwoorden is eigenlijk altijd: “volg de regels van het RIVM, was je handen, houdt 1,5 meter afstand en blijf zoveel mogelijk thuis. Er zijn protocollen opgesteld door het RIVM en die volgt hij want hij erkent de autoriteit van de RIVM in deze situatie. Hij geeft alleen antwoordt op vragen waarvan hij zeker weet dat hij voldoende informatie heeft.

Je herkent er vast ook wel die ene collega in. Je weet wel die collega die jou een document van 10 pagina’s geeft op de vraag ”Wil jij even een korte samenvatting maken van wat er besproken is?” En in die samenvatting staan heel veel details verwerkt. En in de begeleidende email staat dan “Ik heb voor de zekerheid nog even wat documenten toegevoegd waarin je de gegevens genoemd in de samenvatting, terug kunt vinden.” Deze collega houdt zich aan de regels en is vaak goed analytisch onderlegd. Deze crisis daagt de man met dit profiel uit om niet teveel op de details te zitten. Wat hem kan helpen is een collega die de details wat los kan laten en samen met hem naar het overzicht kan kijken. En die hem helpt zo nu en dan het mooie en leuke van het leven te laten zien. Niet altijd zo serieus te zijn.

Tijdens de persconferentie van Rutte hoort de man met dit profiel wat de maatregelen zijn en zal hij zich daar ook gaan houden. Maar het blijft beter bij hem hangen wanneer ook Jaap van Dissel, baas van de RIVM, met cijfers komt om de beslissingen over de maatregelen toe te lichten. Harde feiten wil hij horen.


Wat herken je van jezelf?
Uiteraard ken ik mijn eigen profiel en ik scoor hoog in Geel-Blauw-Groen.  Waarbij ik in deze tijd heel goed merk dat mijn consciëntieuze profiel (blauw) in strijd is met mijn invloed profiel (geel).

Ik volg de strikt de regels van de RIVM, vind het fijn dat die regels er zijn, want dan weet ik tenminste wat ik kan doen, wat er van mij verwacht wordt. Maar ondertussen mis ik het enorm om lekker buiten te zijn onder de mensen, naar netwerk bijeenkomsten te gaan en daar inspiratie op te doen maar ook om daar anderen eventueel te inspireren. Ik probeer dit nu wel online te doen maar ik merk dat dit voor mij toch niet hetzelfde werkt. Dus houd ik mij maar aan de regels en hoop van harte dat we elkaar binnenkort weer in levende lijve zien.

Ondertussen ben ik benieuwd of jij bepaalde eigenschappen van de DISC herkent in jezelf? Ik hoor het graag!

Quick scan
Ben je inmiddels benieuwd naar je eigen profiel en zou je die wel eens willen laten maken dan wil ik je een Quick scan aanbieden voor € 10,00. Je krijgt dan een goede indruk van jouw profiel. De scan en de terugkoppeling gebeuren volledig online. Uiteraard is een uitgebreider profiel ook mogelijk.

Interesse? Neem gerust contact op via contact@apcoachingtraining.nl of bel mij op 06-51370339.---
Bronnen:
*Informatie gedeeld tijdens de certificering persolog persoonlijkheidsmodel. Training gegeven door Persolog Nederland
** waar hem/hij/zijn/de man staat kan je ook haar/zij/de vrouw lezen

Met warme groet,

Astrid_____________________

> Eerdere blogs


[foto: compass]
Wat doet de coronacrisis met mensen. Uitgelegd vanuit de DISC - het gedragsvoorkeuren profiel